DeBuren: handig, of toch niet?

Door Rub147 op maandag 14 september 2015 14:51 - Reacties (8)
Categorie: -, Views: 4.935

DeBuren is een bedrijf dat kluiswanden plaatst op veelbezochte locaties, denk aan winkelcentra of universiteiten. Via deze kluiswanden kan je pakketjes verzenden (DHL Parcel) of ophalen (DHL Parcel/DeBurenbalie).

DeBurenbalie is een service waar je je pakketten naar een adres van DeBuren kan sturen, waarna het zo snel mogelijk in een van de kluiswanden wordt geplaatst. Ideaal als je niet zeker weet wanneer het pakket komt of de webwinkel geen afhaaloptie heeft.

Sinds mei staat er ook zo'n wand bij een winkelcentrum in m'n buurt. Ideaal om het uit te gaan proberen.

Hoe werkt het? Verzenden
Je maakt online bij DHL Parcel een label aan, deze plak je op het pakket waarmee je naar deBuren gaat. Hier scan je de barcode en geef je aan in welk kluisje het past. Deurtje gaat open en je kan het pakketje erin stoppen. Klaar.

Vervolgens moet DHL Parcel het pakket verder verwerken.

Hoe werkt het? Ontvangen
Je pakket bestel je met als afleveradres het volgende:

Je naam
Diamantstraat 1H
7554TA Hengelo

Zodra het pakket aangekomen is bij DeBuren kan je dat ook terugzien in MijnBuren account. Wanneer het pakket in een kluisje zit krijg je daarvan bericht per mail en SMS.

Met je klantenkaart (digitaal) en je geheime code kan je het pakketje dan ophalen.

Maar dan: de praktijk
Op papier is het concept ideaal, in de praktijk is het toch niet allemaal zo rooskleurig. En dan heb ik het vooral over de snelheid van het ophalen en afleveren van bestellingen bij een kluiswand.

Om pakketten te versturen via DeBuren moet je gebruik maken van DHL Parcel. Dit bedrijf heeft als doelstelling pakketten die voor 16.00 afgegeven zijn de volgende dag te bezorgen. In de praktijk gaat dit heel vaak fout en zijn pakketten dan niet een dag, maar vaak drie dagen vertraagd. Zakelijk gebruikte ik deze mogelijkheid en er zijn weken geweest dat iets meer dan 1/3 van de pakketten niet optijd aankwam. DeBuren pretendeert onafhankelijk te zijn, het zou een welkome toevoeging zijn als ook bijvoorbeeld DPD en PostNL pakketten erin afgegeven kunnen worden.

De snelheid van deBurenbalie is erg laag, het is ideaal dat je daar je pakket kan laten bezorgen als je niet thuis bent. Maar wanneer een pakket op vrijdag rond 13.46 bezorgd wordt verwacht ik deze uiterlijk zaterdag op te kunnen halen, en niet pas dinsdag. Dan had ik immers ook zo kunnen bestellen dat ze het pas maandag zouden versturen en ik het dinsdag in huis zou hebben.

Natuurlijk maakt de snelheid het niet direct een slecht concept, maar dit draagt voor mij wel bij aan het feit dat ik het in de toekomst minder ga gebruiken.

Wel moeten de goede punten ook even aangestipt worden, zo is de prijs vrij laag (1 euro + ±0.97 euro per pakket). Ook is de klantenservice erg vriendelijk en vlot, je kan altijd even bellen en de telefoon wordt bijna instant opgenomen. Ook is het gebruik van de wanden erg simpel, zelfs je oma zou een pakketje op kunnen halen :)